Evolutionair gezien is ons DNA niet veel veranderd t.o.v. de oertijd. Minimale verschillen.

Onze omstandigheden zijn wel veranderd. Kijk naar de overvloed en het aanbod van alle omstandigheden.

We leven nu langer dan ooit het geval was. In onze verwarmde huizen, lekkere bedden, hygiënische omstandigheden, gezondheidszorg, overvloed aan eten etc.

Maar hoe staat het met je kwaliteit van leven. Hoe voel jij jezelf door al die overvloed die je nu eet, drinkt en of jezelf toe-eigent, wat zie je als je in de spiegel kijkt, hoe denk je als je aan jezelf denkt, want vind je enz enz.

Persoonlijk wil ik graag kwaliteit van leven. Zo min mogelijk klachten ontwikkelen, vitaal ouder worden. Energie hebben om te genieten, ontwikkelen en te lachten. En ja een gezond gewicht. Ik vind het persoonlijk niet fijn wanneer ik boven een bepaald gewicht zit.

Daarom ben ik meer gaan leven naar het ritme van de natuur. Het ritme dat herkent wordt door mijn cellen en ze daardoor veel beter werken. Ik voel mezelf daardoor beter en ben energieker dan ooit. Terwijl ik nog steeds geniet van de uitzonderingen.

Terug naar de natuur met een vleugje van NU. PERFECT!

Suikers

Suikers zijn koolhydraten en koolhydraten zijn suikers! Laat je niet voor de gek houden. Of hou jezelf niet voor de gek.

Vanuit de evolutie zoals hier boven beschreven waren koolhydraten vooral in overvloed aanwezig tijdens bepaalde seizoenen. Destijds aten we daar tijdens de seizoenen zoveel van dat we wat vet op onze botten kregen voor de winter. De periode waar het een schaarste was.

Let wel het fruit destijds was nog zuurder dan een citroen nu.

Vanuit die schaarste staan wij nog steeds ingesteld op “NU ETEN” en hebben we geen ingebouwde rem die zegt GENOEG.

We raken dus niet zo snel verzadigd aan suikers om deze rede.

In deze huidige tijd kennen we geen schaarste en moeten het hebben van onze menselijke wijsheid en inzichten.

Wanneer we suikers/koolhydraten binnen krijgen wordt er ook nog eens een stofje aangemaakt die ons een kortstondig gevoel van geluk geven. Dopamine. Dit stofje werkt enorm verslavend. Zo erg zelfs dat je letterlijk gaat afkicken wanneer je stopt met het continu aanzetten van dit stofje.

Onze dagelijkse inname van suikers/koolhydraten is vele malen lager dan de gemiddelde mens binnenkrijgt.

Het hormoon dat zich met al die suikers bezig houdt is insuline. Door de overdaad aan suikers kunnen onze cellen hier door voor worden met alle gevolgen van dien. Hoge bloedsuikerspiegel en dips met alle klachten van dien. Daarnaast slaan we al die suikers op als vet.

Het koolhydraat arm dieet is niet voor niets zo populair. Maar ja een dieet is geen leefstijl.

Eet daarom tijdens je eetmoment minimaal 1 x per dag langzame koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die langzamer vrijkomen in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt.

Stabiliseren is een onderdeel van je leefstijl. Eet lekker je chocolade als uitzondering of taart op een feestje als de basis maar stabiel en goed is.

Ps; Suiker is suiker. Dus ook honing, fruitsuikers, rietsuiker, zoetjes, zoetstoffen enz! Wanneer je smaakpapillen suiker constateren in welke vorm dan ook geeft het lichaam alle signalen door om deze suikers te gaan verwerken. Insuline drukt de bloedsuikerspiegel dus als er een lege suiker binnenkomt zoals een zoetje is de eerste reactie van het lichaam hetzelfde als met een gewoon suikerklontje.

Gluten

wheat2-1024x640

In een gezonde leefstijl kom je geen of miniaal gluten tegen. Gluten zitten o.a. in brood, koekjes, pasta’s en sauzen.

Tarwe (hier zitten gluten in) is een zeer goedkoop en fijn product om vele producten mee te maken. De gluten zorgen er namelijk voor dat er een plakkerige substantie ontstaat waardoor o.a. tarwe heel geschikt is om als basis te gebruiken voor ongekend veel producten. Wanneer je glutenvrij gaat eten en op etiketten gaat lezen word je al snel moedeloos vandaar dat ik me liever focus op watje wel kan eten i.p.v. wat allemaal niet.

Maar we eten toch al heel lang tarwe en gluten houdende granen? 

Dat klopt. Na de oorlog, tijdens de industriële revolutie is de bereiding van brood veranderd. Voor die tijd was het lange gistproces de manier om gluten door bacteriën te verteren waardoor er in het brood dat we aten nagenoeg geen gluten meer te vinden waren. Na deze verandering is de belasting van gluten opgestapeld door o.a. de hoeveelheid we binnen krijgen en de manier van bereiden. Het brood moet 48 uur natuurlijk rijzen om de gluten allemaal te verteren. Dus let op wanneer je zuurdesem brood koopt. (zo heet het brood dat zo lang rijst) dat het ook zo lang de tijd heeft gehad om te rijzen.

En speltbrood is toch gezonder dan tarwe? 

In 100% spelt brood bevat minder gluten dat tarwe. In deze context is spelt een betere keuze dan tarwebrood.

In de voedingsmiddelenindustrie hebben ze ook ontdekt dat er een verandering gaande is en spelen hier op in om glutenvrije producten te maken. Vervangers van brood, pasta’s en o.a. koekjes.  Hier moet je dus voor uitkijken i.v.m. de toevoegingen die erin zitten zoals o.a. suikers. In een gezonde leefstijl gaat het erom dat we bewust worden van de ingrediënten en niet klakkeloos meer geloven wat er groot op een verpakking staat want we worden, om het zachtjes uit te drukken, flink voor de gek gehouden.

 

Gluten bevattende granen

  • Tarwe.
  • Spelt.
  • Khorasantarwe (merknaam kamut)
  • Rogge.
  • Gerst.

In haver zitten geen gluten maar kunnen wel “bevuild” zijn met gluten!

De kunst van een gezonde leefstijl is o.a. het vervangen van voeding met deze graansoorten als basis. Onbewust heb je in het verleden gedacht dat je varieerde met voeding maar onbewust toch deze grondstoffen keer op keer at.

Neurotransmitters kunnen heel gevoelig reageren op gluten. Neurotransmitters zijn ook hormonen. Gluten hebben direct invloed op onze microbioom in onze darmen en darmgezondheid in het algemeen vanwege hun plakkerige eigenschap.

Caseine & Lactose

Melk is goed voor elk. NOT

Ook hier heeft de marketing onze breintjes goed voor de gek weten te houden. Melk is voor kalfjes. Punt.

Dat je van melk allerlei lekker voedingsmiddelen kan maken wat weten we. En ik vind soms een stukje slagroom taart overheerlijk. En eet het dan ook.

Melk bevat lactose en het minder bekende eiwit caseïne . Lactose is een melksuiker en darmen reageren hierop wanneer deze suiker niet verteert kan worden vanwege het missen van een bacterie stam die hier voor zorgt.
Caseïne kan invloed hebben op onze neurotransmitters, is de oorzaak van puisten wanneer je een proteïne gebruikt met deze eiwitten erin, verergert klachten zoals astma, hooikoorts en allerlei vormen van longaandoeningen vanwege het slijm productie die op gang komt door dit eiwit.

Daarnaast onttrekt melk calcium uit de botten.

Melk de witte sloper is niet voor niets zijn bijnaam geworden.

Lees hier wat je in plaats van melk kunt kiezen.

In plaats van melk producten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soja

Klik op de link om over de discussie van soja te lezen. Ik eet het absoluut niet. Zit het een keer per ongeluk ergens in vind ik dat niet erg of gebeurt er niets. Op basis van mijn studies heb ik deze beslissing genomen voor mezelf.

Wie beter dan mijn inspirator Ralph Moorman zelf  kan het beter vertellen dan ik!

Soja discussie

E nummers

E nummers zijn er om een toevoegingen in een bepaalde categorie te zetten. E nummers zijn gemaakt in laboratorium. Niet alle e nummers hebben invloed op onze gezondheid of hormonen, van sommige is het al wel bekend maar we weten er nog zo ontzettend weinig over! Wat doet het op de langere termijn.

Lees hier verder en laat je brein inspireren!

Zijn e-nummers schadelijk? | De discussie tussen 2 kampen!

E 621

Dit e nummer zet ik speciaal in het zonnetje. Zodat je nooit meer vergeet dat dit e nummer er 1 is om te ontwijken.

Dit e nummer staat bekend om onze hormonen goed te verstoren op allerlei manieren, De een krijgt er migraine van de ander hartkloppingen, onrust, slapeloze nachten en ga zo maar door.

E621 is een smaakversterker en zit in bouillonblokjes, pakjes, zakjes, sauzen, marinades, vleeswaren etc etc.

Deze smaakversterker heeft een sterke door eet factor. In de oosterse keuken wordt deze veelvuldig gebruikt. Ve-tsin, glutamaat, gistextract allerlei soorten namen die men gebruikt voor hetzelfde E nummer.

Deze smaakversterker is de rede dat je een oosterse maaltijd vaak nog een keertje opschept of een zak chips leeg eet.

Genoeg rede om dit e nummer te zoveel mogelijk te vermijden

En nu?

Wat we veel zien gebeuren in de super markt wanneer de vraag van een grotere groep veranderd zoals de afgelopen jaren duidelijk te zien is in de schappen komen er vervangers voor bijvoorbeeld vlees. melk , yoghurt etc.

Enerzijds is dit heel fijn anderzijds is het heel erg opletten waar deze producte nvan gemaakt worden. Hoe worden ze gemaakt en wat zit erin anders ben je water naar de zee aan het dragen en mis je het doel.

Belangrijke noot om rekening mee te houden!

Ooit is er besloten jodium toe te voegen aan brood vanwege grote tekorten. Als je stopt met het eten van brood zorg dan wel dat je bronnen van jodium toevoegt zoals vis, schaal en schelpdieren en zeekraal.