Mijn grootste favoriet als het gaat om crackers. Er zijn diverse smaken van dit merk. Al heeft boekweit mijn grote voorkeur vanwege de aanwezigheid van diverse spoorelementen die we hard nodig hebben en deze laat bloedsuikerspiegel niet zo snel omhoog knallen. Win win dus!

 

Online te koop bij https://www.puurmieke.nl/service/zoeken/?q=les+pain+des+fleurs

 

In de reform winkels of bio zoals Ekoplaza of Odin

Decennia geleden is er jodium aan ons brood en zout toegevoegd vanwege grote tekorten onder de bevolking. Wanneer je nu dus stopt met jozo zout  brood eten is het wel belangrijk dat je jodium uit natuurlijke bronnen binnen krijgt zoals uit vis, schelp en schaaldieren, zeewier en o.a. lamsoor. Wekelijks!!!

Roomboter in plaats van margarine of halvarine.

Smeer niet te dik. Als je graag boter gebruikt.

 

Eigenaar Bart van Olphen heeft dit merk in de markt gezet. Hij is zelf over de hele wereld gevlogen om de vissers te ontmoeten waar hij zijn vis van afneemt. Betere en eerlijkere kwaliteit kan je niet vinden. Ik ben hier een groot voorstander van. Wanneer je zalm eet blijf dan ver weg van gekweekte zalm (ASC) kies voor je gezondheid en eet (MSC) wilde zalm

Te koop bij de Albert Heijn

 

https://www.fish-tales.com/nl/

Ik kies persoonlijk altijd voor biologisch of ik rij naar een boer die zijn dieren goed en eerlijk behandeld.

 

De vleeswaren koop ik biologisch bij een supermarkt als ik weinig tijd heb. Soms bak ik een kipfilet en leg deze op mijn boterham of cracker. Ik haal mijn kip bij een eerlijke boer. Hier lopen de kippetjes lekker buiten, worden goed verzorgd en hebben een goed leven.

Ik rij eens per maand naar de walnoothoeve. Zie link. Kijk ook eens op de website van https://boerinderegio.nl/  Vraag aan de boer hoe hij werkt. Biologisch is ook niet altijd zaligmakend. Biologisch is een keurmerk en een kleine kink in de kabel en de boer krijgt het “stempeltje” niet. Belangrijkste voor het dier is dat hij een goed leven heeft en dat het dier ook gezond eet. Wat het dier eet krijgen wij ook binnen.

 

 

https://www.walnoothoeven.nl/

Geen 200 maar 500 gram groente heeft ons lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Voor de vezels, vitaminen, mineralen en o.a. pre biotica. Onze darmen vinden het een feestje en helemaal wanneer je alle kleuren van de regenboog eet. Dus flink variëren is het allerbeste. Voeg nog kruiden toe en je bent compleet.

500 gram lijkt meer dan het is. Het is inderdaad wel even wennen. De salade tussen de middag in ondertussen ingeburgerd maar er zijn tal van manieren om groente toe te voegen aan je eetmomenten.

 

Denk aan een verse soep. Maak een grote pan en vries het in. Maak een smoothie met groene groente. (Wel hormoonproof zoals het bij de recepten staat)

Rauwkost bij je lunch, Mfood bij je kwark en zo zijn er nog tal van manieren om je dagelijkse hoeveelheid op te krikken. Zie recepten.

 

Biologisch heeft mijn voorkeur in de supermarkt. Niet biologisch let dan op het land van herkomst. Uit Nederland of Europa.

 

Haal je groente op de markt of bij een boer dat scheelt weer in je portemonnee.

 

Ik kies persoonlijk altijd voor biologisch of ik rij naar een boer die zijn dieren goed en eerlijk behandeld.

 

Ik koop geen kip of rund uit de supermarkt. Ik haal mijn kip bij een eerlijke boer. Hier lopen de kippetjes lekker buiten, worden goed verzorgd en hebben een goed leven.

Ik rij eens per maand naar de walnoothoeve. Zie link. Kijk ook eens op de website van https://boerinderegio.nl/  Vraag aan de boer hoe hij werkt. Biologisch is ook niet altijd zaligmakend. Biologisch is een keurmerk en een kleine kink in de kabel en de boer krijgt het “stempeltje” niet. Belangrijkste voor het dier is dat hij een goed leven heeft en dat het dier ook gezond eet. Wat het dier eet krijgen wij ook binnen.

 

Vlees van de slager is kwalitatief beter vlees. Maar zegt niets over wat de koe gegeten heeft. Vragen staat vrij bij de slager.

 

Zo ook met rund. Kijk op boer in de regio of je een eerlijke boer kan vinden. Een mooi voorbeeld is https://blijebuitenbeesten.nl/

 

Persoonlijk eet ik geen varkensvlees. Dit is histamine verhogend. Als uitzondering hoogstens een keer een spekje. Ik adviseer dan ook om heel terug houdend te zijn met varkensvlees.

 

https://www.walnoothoeven.nl/

Waar kun je op letten wanneer je vis koopt. Er zijn twee leidende keurmerken als het om vis gaat.

Msc. en Asc

 

Msc wil zeggen dat deze duurzaam gevangen is met de lijn of een andere duurzame techniek.

 

Asc is vis die gekweekt is in aqua cultuur. De herkomst is niet altijd zeker. En discutabel. Er zijn bassins die in de zee aangelegd zijn maar er zijn ook bassins (kweek vijvers) waar de vissen geen ruimte hebben om te zwemmen en bij voorbaat ant biotica krijgen. Lees goed op de verpakking kijk naar het land van herkomst.

 

Pangasius-en-tilapiafilet bevatten chemicaliën en antibiotica (geneesmiddelen die bacteriën bestrijden) gebruikt worden. Dit brengt een probleem met zich mee, namelijk resistente bacteriën. De bacteriën worden dan ongevoelig voor de antibiotica, waardoor je bij ziekte door de bacterie moeilijker geholpen kan worden met dat middel.

 

 

Je bent vrij om je visboer te vragen waar de vis vandaan komt en hoe hij is gevoed. De keurmerken die in de supermarkt verplicht zijn zie je (nog ) niet terug in bij alle visboeren.

 

Zuivel producten zijn niet zo gezond als het imago ooit is opgepoetst. We zijn het gaan geloven en het aanbod is bizar groot in de supermarkt.

Persoonlijk ben ik gevoelig voor melk. Lactose en  caseïne zijn de boosdoeners. Lactose is een suiker en caseïne is een eiwit.

 

Lactose suikers daar reageren mijn darmen op, Ik heb niet de bacteriën om deze suikers te verteren.  (hebben heel veel mensen)  en van het eiwit caseïne word ik suf en vele met mij. Het warme slaapdrankje. Het is de caseïne die voor dit effect zorgt. Dit wil je overdag niet hebben. Daarnaast heeft dit eiwit veel invloed op de longen, is een trigger voor hooikoorts en is de rede van ontstekingen op de rug wanneer je hier gevoelig voor bent. Bijvoorbeeld door een eiwit  shake (proteïne shake)

 

Voor mij een rede om jaren lang geen zuivel te eten. Lactose vrij is wel op de markt. Deze melk vind ik  teveel bewerkt.

 

Ik heb een zuivel gevonden die door een natuurlijk fermentatie proces geen lactose meer bevat. Nog wel caseïne. Wordt je er wat suffig van dan weet je dat je reageert op de caseïne. Mijn tong voelt altijd een beetje verdooft wanneer ik caseïne binnen krijg.

 

De lijn van Rauw power is dan ondertussen wel een favorietje geworden omdat de iets zurige smaak mij wel bevalt.  Caseïne (suffe) effect is er nog wel maar die neem ik dan soms maar voor lief.

 

Melk met een andere vorm caseïne die wij wel beter verdragen is de melk van de A2 koe. Klik op de link om meer te lezen over caseïne wanneer je hier meer over wil lezen.

 

Helaas nog geen gefermenteerde A2 melk. Dat zou een topper zijn. Gaat er vast komen. Wordt vervolgt….hoop ik!

 

ps geen gevoeligheid voor zuivel? Neem altijd een volle variant, geen extra toevoegingen en zo puur mogelijk.

 

 

Rauw power en de A2 melk zijn te koop bij o.a. Ekoplaza of Odin.