Het broodje van Ralph Moorman,

Yam_Desembrood_front

Tijdens de opleiding trainer hormoonfactor werd er al gesproken over een brood dat Ralph, de grondlegger van de Hormoonfactor, aan het ontwikkelen was.

Tijdens het begeleiden van zijn cliënten kwam hij tot de conclusie dat brood toch wel erg ingeburgerd is in onze samenleving en voor vele is brood uit het dagelijks voedingspatroon halen een hele grote stap maar vooral niet praktisch.

Vanuit oude overtuigingen hoort brood in een gezond leefpatroon. Niets is minder waar. Ons huidige brood zit vol met toevoegingen en lijkt niet eens meer op brood. Het is een mix geworden van een zo goedkoop mogelijke substantie waar vooral veel geld aan wordt verdiend.

De grootste boodsdoener zijn wel de gluten die erin zitten. De vraag waarom we hier pas sinds de laatste tijd zoveel last van krijgen komt eigenlijk sinds het brood in een versneld proces gemaakt kan worden door gist.

Sinds de komst van gist blijven de gluten (eiwitten) aanwezig in ons brood door de simpele reden dat we voorheen het brood bakte als zuurdesem. Het rijs proces duurde namelijk minimaal 24 uur, hierdoor werden de gluten door de goede bacteriën opgegeten tijdens het rijs proces. Toen gist werd toegevoegd aan het proces gaat het rijzen zo snel dat de eiwitten (gluten) aanwezig blijven.

Nu moet je niet denken dat het huidige zuurdesem voldoet aan het lange rijsproces van minimaal 24 uur en wanneer dit wel zo zou zijn is het brood niet te eten blijkbaar.

Het brood van Ralph schijnt aan alle voorwaarden te voldoen. Puur en onbewerkt daar staat hij voor.

23 november 2015 ligt het na zeker 4 jaar van voorbereiding eindelijk in de schappen bij Jumbo. Onder het label van Yam Glutenvrij wordt het verkocht.

Ik ben benieuwd hoe het smaakt en kom hier snel op terug.