Hormoonverstoorders zijn stoffen die we op diverse manieren binnen kunnen krijgen.

Via de mond, door voeding en drinken.

Via de huid transdermaal.

Via onze neus door ademhaling

Via de mond;

Pesticiden. Via groente

Antibiotica via vlees

Weekmakers die via plastic verpakkingen in je drankjes, olie of voeding binnen komen.

Zware metalen via voeding uit blik en afdekfolie zoals aluminium folie en amalgaan vullingen

Medicijnresten In kraanwater

Via de huid

Onze hoofdhuid neemt 7 keer zo makkelijk giftige stoffen op dan de rest van onze huid. Giftige stoffen komen via de bloedbaan direct in onze hersenen terecht.

Daarnaast hebben een aantal van deze stoffen de eigenschap die lijkt op oestrogeen. Ze passen in het slot om de werking aan te zetten. En dat laatste lukt dan niet. Deze vorm noemen we xeno oestrogenen. Deze geven een flinke verstoring in ons hormoonsysteem.

 

Dus alle cosmetica die je maar kan verzinnen bevatten deze verstorende chemische stoffen. Ga voor make up die deze chemische stoffen niet bevatten. Er zijn een hoop mooie merken op de markt gelukkig die dit niet hebben.

Via neus

Door onze ademhaling krijgen we fijnstof binnen, roet en o.a. smog. We weten niet wat er allemaal in de lucht hangt en wat we binnen krijgen. Wat we wel weten is dat er door de ontwikkelingen veel in de lucht hangt en dit invloed kan hebben op onze gezondheid.

Bewerkte voeding

Verpakking waar voeding in zit

Via cosmetica

En nog meer chemische invloeden! 

De lijst is nog veel langer. Denk aan kinderspeelgoed, stoffen, kleding, verf, schoonmaakmiddelen enz enz. Onderschat de blootstelling aan deze hormoon verstorende stoffen niet.

Wat kan je er aan doen?

Kijk sowieso hoe je bepaalde producten kunt vervangen voor betere alternatieven die niet zo belastend zijn.

Ons lichaam is best in staat om een hoop op te ruimen mits ze genoeg groene groente binnenkrijgt. Daar zit nl chlorella in. Dit is een stof die zware metalen bindt en afvoert.

Voeding die verstorend kan werken op ons hormonale systeem.

 

  1. Tafelsuiker (die niet omgeven is door vezels of vetten) zorgt voor een snelle en sterke stijging van de bloedsuiker en insuline (vooral bij insulineresistente mensen).
  2. Varkensvlees kan histamine vrijmaken en eventuele allergische reacties of overgevoeligheden bij bepaalde mensen verergeren. (12)
  3. Chemische E-nummers op de etiketten van voedingsproducten staan voor stofjes die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om aspecten als smaak, kleur, geur en structuur te verbeteren. Sommige chemische E-nummers staan in een kwaad daglicht omdat mensen klachten kunnen ervaren. Vooral vetsin (E621) en aspartaam (E951) staan hier bekend om. Wetenschappelijk is dit lastig aan te tonen. Mijn motto: liever vermijden en het experiment niet aangaan.
  4. Cafeïne (koffie) en theïne (thee) maken je energiek als je moe bent en eigenlijk beter kunt rusten. Ze verhogen de stresshormonen en belasten de bijnieren wanneer je een echte koffie- of theeleut bent.(13) Cafeïnevrije koffie (Simon Lefelt en Nescafe) en kruidenthee zijn een gezond alternatief.
  5. Bier en wijn zijn calorierijk, suikerrijk en kunnen een oestrogeen effect hebben bij overdaad (vervrouwelijkend). Het oestrogene effect komt niet alleen door het hoge vetpercentage dat je ervan kunt krijgen of door hop, wat een fyto-oestrogeen is. Alcohol is belastend voor de lever, waardoor de afbraak van oestrogenen niet volgens de optimale route kan gaan. Drink dus niet of hooguit één glas per dag.
  6. Drop bevat behalve veel suiker ook zoethoutsap dat voor een verlaging van het hormoon testosteron kan zorgen. (14)
  7. Koekjes en banketproducten bevatten behalve suiker en tarwe ook schadelijke transvetten.
  8. Lightproducten bevatten vaak mogelijk schadelijke chemische zoetstoffen zoals aspartaam. Verder wil ‘light’ ook vaak zeggen: minder calorieën (uit vet), maar meer suiker of koolhydraten. Dit kan voor een schommelende bloedsuiker zorgen en op de lange termijn kan dit vooral bij insulineresistente mensen nadelig zijn voor het gewicht en de gezondheid.